Elektrikle çalışan forkliftlerin avantajları ve dezavantajları
Elektrikli Forkliftler: Sürücünün oturarak kullandığı, arka ağırlıkla dengenin sağlandığı 3 ve 4 tekerlekli forkliftlerdir. Bu forklifti kullanacak operatörün mutlaka iş kanununa forklift operatör belgesine sahip olması gerekmektedir.
AVANTAJLARI
Elektrikli forkliftler Maliyet ve Enerji Bakımından Yakıt Maliyeti Düşük Forklift türüdür. Bakımı ile Makina Yapısından dolayı Daha Az Bakım Gerektirir. Yürüyüş Sisteminde Sürtünen Parçaların Azlığı Nedeniyle Aşınmanın Az Olması Sonucu Parça Ömrü de Uzun olur. Emisyon , Akülü Forkliftler de Yapı Gereği İçten Yanmalı Motorlarda Olduğu Gibi Herhangi Bir egzoz çıktısı da Söz Konusu Değildir. Güvenlik açısında da Gerekli Düzenlemeleri Yaptırmak Koşulu ile Tehlikeli Maddelerin Olduğu Yerlerde Bile Çalışabilmektedir. Makinenin Sessiz Çalışması (Operatörün Kulağındaki Ortalama Ses Düzeyi 60 Desibeldir) Ve Kullanılan Enerji Kaynağının Stoklama Gerektirmeyişi Bir Başka Yararlı Yandır.
DEZAVANTAJLARI
Elektrikli forkliftler Maliyet, Makinaya Ek Olarak Akü, Şarj Cihazı, Şarj Bölgesi ve Aküyü Kaldırıp Yerine Koymak İçin Vinç gibi iş makineler Gerektiği İçin Yatırım Maliyeti Biraz Yüksektir. Makina Çalışması Bir Vardiyadan Fazla İse Yedek Akü Gerekeceği İçin Bu Maliyet Biraz Daha Yükselecektir. Ayrıca Çalışmalara (Şarj Adedine) Bağlı Olarak Akünün üç beş Yıl İçinde Yenilenmesi Gerekecektir. Makina Verimi ,İçten Yanmalı Motorlara Oranla Daha Yavaştırlar Akü Değişim Süreside Bir Anlamda Zaman Kaybıdır. Güvenlik, Aküde Kullanılan Asit Zararlıdır. Akünün Şarjı Sırasında Çıkan Gaz Nedeniyle De Şarjın Yapıldığı Yerde İyi Bir Havalandırma Gerekir.