Direksiyon Pompası Arızası Belirtileri

Direksiyon Pompası Arızası Belirtileri

Direksiyon pompası arıza belirtilerine geçmeden önce, direksiyon pompası aracınızın en güçlü parçalarından biridir. Arıza  olasılığı araçtaki diğer parçalar kadar yüksek değildir. Ama bu asla kırılmayacağı anlamına gelmez. Elektrikli hidrolik direksiyon pompası ve hidrolik direksiyon pompası için ortaya çıkacak arıza belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Direksiyon Sertleşme Hissi

Direksiyon simidi eskisi kadar tepki vermiyorsa ve çok fazla kuvvet uygulamanız gerekiyorsa, direksiyon pompanız hakkında şüpheleriniz olabilir. Bu katılık hissine ek olarak, “fısıltı” tipi bir ses duyarsanız, bu, arıza olasılığını artırır.

Direksiyon Hassasiyeti Azaltılmış

Bunu arabayı çevirdiğinizde daha iyi anlayabilirsiniz. Aynı açıda dönerken hala dönmekte olduğunuz bir noktadan aktif hareket yapmanız gerekiyorsa ve daha sonra aktif hareket için tekrar ilerlemeniz gerekiyorsa hatalı olabilir. Bu olayda dönüşten sonra direksiyon otomatik olarak toparlanıyor ve toparlanma yavaşlaması da aynı şekilde görülebiliyor.

Direksiyon Rölantide Değilken Bile “Gıcırtı” Sesi

Bu sorun özellikle hidrolik direksiyon pompasıyla ilgili olabilir. Gücünü kayış aracılığıyla doğrudan motordan aldığı için, direksiyonu kullanmadığınız zamanlarda bile  tetikte kalır. Arıza motorun çalışmasından kaynaklanıyorsa, ilk çalıştırmadan sonra cıvıltı ve gıcırtı sesi çıkarabilir.

Arabanın Alt Tarafında Harici  Sıvı Birikmesi

 Bu durumda sistemde bir sızıntı var. Elektrikli  direksiyon pompasında basınçlı sıvı olmadığı için bu tür sorunlar yaşamazsınız. Yukarıda detaylı olarak açıkladığımız gibi hidrolik direksiyon pompası çalışması için hidrolik basınca ihtiyacı vardır. Aracın alt tarafında kırmızımsı kahverengi bir sıvı görürseniz bu, pompada, hortumda veya kutunun içindeki bir çatlak nedeniyle olası bir hidrolik sızıntısı olduğunu gösterir. Bu çok riskli bir durum, bir an önce müdahale etmeli veya devam etmelisiniz.

Direksiyon Simidi Uyarı Işığı

Bazı otomobil üreticileri, ön panele bir direksiyon simidi uyarı ekranı yerleştirir. Sistem arızası durumunda bu uyarı ışığı yanarak araç kullanıcısını bilgilendirir. Yukarıdaki belirtiler aracınızda da mevcutsa, direksiyon pompasını tamir ettirmeniz veya takmanız gerekir.

Direksiyon Pompası Nedir Ne İşe Yarar?

Aracınızın mevcut yükünü, içindekilerin ağırlığını hesap edin. Bu yük olduğu gibi lastiklere aktarılmaktadır.  Eski  araçlarda direksiyon kullanmak bizim için çok zordu. Giderek artan ve konforu artırmayı hedefleyen otomotiv mühendisliğinin en büyük nimetlerinden biri direksiyon dişlileridir. Lastiği döndürmek için ihtiyaç duyduğunuz kuvveti üreterek, kolayca direksiyonu  çevirmenizi sağlar. Günümüzde yaygın olarak iki tip direksiyon pompası kullanılmaktadır.

  • Elektrikli takviyeli direksiyon pompası
  • Hidrolik takviyeli direksiyon pompası

Elektrik Destekli Direksiyon Pompaları

Günümüzde elektromekanik direksiyon pompası olarak da adlandırılır. Araba hareket halindeyken lastiğin dönüş hızı azalınca, lastiği döndürme direncinde bir artış olur. Yükü artıp, hız azaldığında ve sürtünme  arttığında direksiyonu çevirebilmek için gereken güç  daha fazla olacaktır. Bu gücün artmasına da elektrikli direksiyon pompası takviyede bulunur.  manevra yaptığınız zaman bir elektrik motoru desteği ile direksiyonun dönme gücü artacaktır. Bu yönlendirmenizi kolaylaştıracaktır.

Hidrolik Direksiyon Pompası

Direksiyonu yumuşatmaya çalışan elektrikli hidrolik direksiyon pompasından farklı olarak hidrolik direksiyon pompası, motora sahip olmadığı ve görevi tamamlamaya çalıştığı için kasnak ve kayış prensibi ile motordan güç alır.  Ayrıca sistemdeki hidroliğin basınç fonksiyonundan da faydalanacaktır. Sistemin ihtiyaç duyduğu yüksek basıncı hidrolik pompa ile sağlar.

Tür bakımından çoğu yüzgeç yapısına sahiptir. Hidrolik basınç, dişlinin rafı hareket ettirmesine yardımcı olur. Uygulayacağı yardım oranı, gerekli basınca bağlı olarak iç pistona uygulanan orana göre değişir. Bu nedenle uygulanan yüksek bir kuvvet gerektiğinde basınç oranı da artacaktır. Bu basınç değişim dengeleme sistemi de ana mile bağlı  bir kontrol vanası ile dengelenmektedir.

İnstagram Adresimiz: https://www.instagram.com/yeniumitforklift/